top of page

Foto: Cecilie Juul Dau

AF NANNA NYBRO HANSEN & CECILIE JUUL DAU

Sidste stop er ’portalen’. Et græsområde med gule blomster og store sten i en inder- og ydercirkel i midten. Inden Takanaiya Schanne går ind, lægger hun hånden på en stor krystal sat fast på en pæl og holder to sekunders pause. Hun fortæller, at ved indgangen ærer og hilser man på energien. For i portalen handler det om energier.

 

- Der ligger en masse kræfter i stenene. Der er sten gravet ned som symboliserer tillid, kærlighed, manifestation, latter, smil. Der ligger rigtig mange sten i jorden, som healer de mennesker, der sætter sig på dem.

- Stressniveauet er alt for højt. En af grundene er det arbejdsliv, vi har helt generelt, hvor vi er mere og mere presset. Der er større og større forventninger om effektivitet og produktivitet. En anden ting er den samfundsmæssige udvikling, vi har, hvor der sker flere og flere ændringer og mere og mere teknologi. Vi skal hele tiden tilpasse os. Og det er vi mennesker nok ikke så egnet til, som vi gerne ville være.

Manu Sareen, formand for stressforeningen, kan også nikke genkendende til udviklingen:

- Danskerne siger sjovt nok, at de er mere stressede end nogensinde, men vi har mere fritid, end vi havde for 40 år siden. Vi har åbenbart en tendens til at bruge vores tid forkert.

Det er i et forsøg på at komme stressen til livs, at flere og flere sætter kursen mod shamanhulen og Takanaiya Schannes ceremonier og trommerejser.

Kan man tromme stressen væk?

 

Shamanisme er en åndelig praksis, som dyrkes rundt omkring i verden. I Danmark er interessen for det, der betegnes som nyshamanisme, stigende. Det er den blandt andet, fordi mange bruger shamanisme som selvudviklings- og stressredskab.

 

 

***

 

”Så kalder jeg dig, du kære søster i Vest. I manifestationens navn. Jeg beder dig om at komme ind og hjælpe os og støtte os med at opløse og give slip på de mønstre og de vaner, som ikke længere tjener os. Vi beder om din kraft til at støtte os, så vi kan hvile og favne livet og nyde hvert eneste skridt.”

 

Trommen lyder som et hjerte, der galoperer af sted, mens de fire verdenshjørner kaldes ind et efter et. Dunk dunk dunk. Den pulserende lyd runger ud på det store, grønne område, som ligger i en lille flække ved Glamsbjerg på Fyn. Herude er der ingen naboer i syne, ingen larm fra biler, der suser forbi. Her er bare naturen.

 

Det er Takanaiya Schanne Shaman Smukke Svane, der er i gang med ceremonien. Det er også hende, der ejer stedet, som også kaldes shamanhulen. Hun er nemlig shaman og lever af at uddanne shamaner og afholde shamanistiske ceremonier - og dem er der stigende interesse for at deltage i.

 

- Der er ikke et år, jeg ikke har stigning. Jeg har alt, hvad jeg kan nå, fortæller Takanaiya Schanne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Træk i billedet og udforsk noget af Shamanhulens udendørsområde.

 

Shamanisme mod stress

Særligt trommerejserne hos Takanaiya Schanne er meget søgt, og flere står på venteliste for at være med. Og Takanaiya Schanne ser et tydeligt mønster blandt årsagerne til at folk kommer til hende: stress.

 

- Vi er nødt til at gøre noget ved den stress, vi alle sammen går i. Og der kan man f.eks. bruge shamanisme. Det her med at komme hjem til os selv, så vi kan mærke os selv.

 

Takanaiya Schanne er ikke i tvivl om, hvad stressen skyldes:

 

- Vi får ikke lov at trække vejret længere. Det er hele tiden videre, videre, videre. Vi er fantastisk pligtopfyldende ude i arbejdslivet. Men pludselig kalder kroppen, og den bliver ved at kalde. Pludselig kalder den ikke mere, for så kan vi slet ikke høre den. Og så varer det ikke ret længe, før vi bliver syge og kede af det og vælter. Vi bliver kede af det, når vi kommer derud, hvor vi er presset for langt ud.

 

Netop stress er et stigende samfundsproblem. Bjarne Toftegård, stressekspert, senior stresscoach og en af Danmarks førende stressforedragsholdere, fortæller, at 16% af danskerne er ofte eller meget ofte stresset.

 

 

 

 

- Desværre kommer de først, når de har kørt sig selv så langt ud, at de tænker, ”nu er vi nødt til at prøve det.” Hvorfor skal der gå så lang tid, inden man siger ja til sig selv? Det sidste, man overhovedet skal ty til, er medicin, for det tager også din kraft. Man skal ind og rydde op og lære at være god ved sig selv, forklarer hun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bålpladsen, hvor alt det dårlige bliver kastet på bålet. Foto: Nanna Nybro Hansen

 

Takanaiya Schanne fører armen over mod ’naturalteret’, hvor deltagerne skal gå hen efter bålceremonien. Her ligger flere store sten i en bunke, og to tykke grene, som er pyntet med diverse kæder og fjer, danner en bue ind over. Ved siden af stikker en halv meter høj, sort Buddha op fra græsset.

 

- Der har vi en takkegave med, for eksempel noget fra en bedstemor eller en krystal. En eller anden taknemmelighedsgave. Vi takker, fordi vi ved, at nu går vi ud af en udfordring og tager imod noget nyt og noget bedre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturalteret, hvor der lægges taknemmelighedsgaver. Foto: Nanna Nybro Hansen

 

Takanaiya Schanne holder en lille pause, mens hun betragter alteret. Så drejer hun om og sætter kurs mod en 1.5 meter høj hytte lavet af pil og hassel. Svedhytten, hedder den.

 

- Her bliver vi opgraderet til at ære os selv og få ryddet op i angst, frygt og udfordringer.

I svedhytten sidder deltagerne blandt varme sten fra bålet, blomster og krystaller, mens Takanaiya Schanne trommer, fløjter, synger og guider folk på rejse i deres indre.

 

- Svedhytten symboliserer Moder Jords livmoder. De varme sten er hendes glødende hjerte. Når jeg har vand med æteriske olier, jeg lægger på, kommer de varme dampe. Og så trækker vi vejret i kærlighed og renser det indvendige og forener himmel og jord.

 

 

 

 

 

 

 

Når der er ceremoni i svedhytten sidder deltagerne blandt varme sten, blomster og krystaller. Foto: Cecilie Juul Dau

 

 

Genfødsel

Når deltagerne har været i svedhytten, skal de kravle ud gennem den lille indgang til svedhytten for at lægge sig ud på græsset, så de forbinder sig med jorden.

 

- Vi skal faktisk gå meget forsigtigt ud, for der sker noget, når vi kommer ud. Vi er et andet sted. Vi er trådt ud af nogle begrænsninger. Så nu går vi ud og er dem, vi er, i stedet for at gøre os mindre, fortæller Takanaiya Schanne.

 

Når folk begiver sig ud på trommerejser, deltager i bålceremonier og besøger svedhytten, er det positive reaktioner, Takanaiya Schanne får tilbage.

 

- Det er en stor oplevelse for dem, der ikke har prøvet det. Og flere og flere tager mod til det. Det er altid det første skridt, der er svært. Og dem, der kommer som nye, der vil jeg sige, der kommer 98% igen. Det er en god måde lige at løfte sig selv på igen, når man har kørt lidt for hårdt, som livet jo kræver, eller som vi er slemme til derude i samfundet. Så skal vi sommetider lige have et løft igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi skal ikke være popsangere

Takanaiya Schanne går over mod en ottekantet træhytte.

 

- Templet bruger vi til alverdens ceremonier. Herinde bygger vi også trommer, synger, rasler og danser. Det er dejligt! konstaterer Takanaiya Schanne og fortsætter:

 

- Det der med lyd er blevet meget populært, fordi det forløser. Mange tror, vi skal være popsangere og have en meget smuk stemme, men det er slet ikke det, det handler om. Det handler om at få sin lyd fra underlivet igennem som en healende lyd. Mange har rigtig svært ved at få den der lyd ud og tage sin plads. Men når først vi får den igennem, så kommer vi ud og fylder noget mere, fortæller hun og danner en stor cirkel med armene.

 

- Vi må gerne fylde noget mere.

 

I portalen laves ceremonier med blandt andet trommer. Takanaiya Schanne fortæller, at sidst de havde en ceremoni for offentligheden i portalen, fløj fire ørne ind over himlen, så snart de åbnede op til portalens indgang.

 

- Folk fik lidt velsignelse, inden de gik ned, og så kom ørnene ind. Det var helt vildt fantastisk stort! Det siger noget om fra himlen, at de er tilfredse med vores arbejde, og at vi bliver støttet. Så tak for det, siger Takanaiya Schanne og lægger hånden mod sit hjerte. 

 

”Så kalder jeg dig, du kære søster fra Nord. Jeg har stort respekt for din kraft, og jeg beder dig om at hjælpe os med jordforbindelsen, når vi rejser frem og tilbage i fortid, nutid og fremtid. Jeg kalder i eftertænksomhed og for nye muligheder. Nye muligheder når noget er svært, når noget er tungt, så vis os de nye muligheder, og lad os slippe de gamle.”

Takanaiya Schanne besøgte en kirke i Peru med et helt særligt formål. Hør, hvad det var, i klippet. Foto: Cecilie Juul Dau

Hanne Grete Pedersen er psykoterapeut og coach og bruger blandt andet meditation, når hun coacher stressramte. Hun er enig i de metoder, shamanismen benytter:

 

- Man træner sig i at være rolig og ikke være i gang med alt muligt. Når man er i gang med alt muligt, mister man overblikket. Så mister man fokus. Så jeg tror rigtig meget på de metoder, de foreslår i shamanisme. Og så sker der også det, rent fysiologisk, at når du bliver rolig og mediterer, så sænker pulsen, hjerterytmen og blodtrykket sig. Det er med til at påvirke, at man får et sundt og roligt helbred.

 

Også formand for Stressforeningen, Manu Sareen, er positiv over for shamanisme som stressredskab.

 

- Der er mange veje til lindring. Nogle går en tur i skoven, andre går i vandet, andre mediterer og går til en shaman, så det synes jeg er helt fint.

Udviklingen i andelen af den danske befolkning, som føler sig stresset i dagligdagen. Kilde: Statens Institut for Folkesundhed 2006 og 2017

Shamanisme er en åndelig praksis, som i mere end 40.000 år har været dyrket rundt omkring i verden. De oprindelige folk troede på, at shamanerne kunne foretage en sjælerejse ind i en anden verden. Herfra kunne vedkommende hente viden og energi med tilbage til gavn for alle i samfundet. Denne viden kunne shamanen bruge til at sørge for gode afgrøder, helbrede syge eller jage onde ånder på flugt.

 

I dag taler man om shamanisme og nyshamanisme. Ifølge religionshistoriker ved Syddansk Universitet Mikael Rothstein er der i nyshamanisme mere fokus på individet:

 

- Den form for shamanisme, der er i dag, hvor folk tager på kursus og trommerejser, handler altid om dem selv. Det handler om selvudvikling og at møde dit indre jeg. 

 

Den stigende interesse, Takanaiya Schanne mærker, er også noget, Mikael Rothstein kan bekræfte: 

 

- Den er helt klart steget inden for de sidste 25 år. Den er muligvis også accelereret inden for de sidste 10 år.

Shamanisme og nyshamanisme

  • Shamanisme har henover tiden ændret betydning, og i dag skelner man mellem den oprindelige shamanisme og nyshamanisme
     

  • I gammel tid udgjorde shamanismen kernen i folks stammesamfund. Alle stammerne havde en shaman, som kunne komme i kontakt med gudernes og åndernes verden
     

  • I dag sættes shamanerne i tæt forbindelse med kunst, terapi og menneskets indre jeg
     

  • Den grundlæggende forskel på gammel shamanisme og nyshamanisme er altså, at det i gammel tid handlede om samfundet, hvorimod det i nyshamanisme handler om individet

fakta

Kilder: www.religion.dk og Michael Rothstein, religionshistoriker ved Syddansk Universitet.

Shamanens metoder​

  • Gennem rytmisk tromning, sang og ritualer oplever shamanen et skift i sin bevidsthed, som gør, at han eller hun kan rejse til åndernes verden og hente hjælp og rådgivning
     

  • Hensigten ved de shamanistiske ceremonier er at forbinde åndeverden og den menneskelige verden. Ofte bliver deltagerne i ritualet dybt involveret i den kraft, der kommer til stede.

fakta

Bål, alter og svedhytte

Takanaiya Schanne viser rundt på sit store grønne område, mens hun fortæller om, hvad en dag i shamanismens tegn kan byde på. En flok ænder vralter med, da hun går hen mod bålpladsen.

 

- Vi sidder om bålet på tæpper og skind. Vi trommer, vi synger, og vi kalder verdenshjørnerne ind. Vi kalder tilliden, kærligheden, manifestationen og eftertænksomheden for nye muligheder, fortæller Takanaiya Scanne, mens armene skiftevis peger ud mod de fire verdenshjørner.

 

- Vi transformerer det, der ikke tjener os længere. Lægger alt det på bålet, som ikke er rart at være i, beder om hjælp til at få det opløst og til at få visdom på det.

Takanayia Schanne fortæller mere om, hvordan en ceremoni i templet foregår. Foto: Cecilie Juul Dau

Gitte Kaa Cmyk kvittede de beroligende piller og fik hjælp mod angsten, da hun kastede sig over shamanismen. Læs hele hendes historie her.

Som shaman hjælper Ida Karita Jensen ikke kun andre - men også sig selv. Læs historien om hendes personlige udvikling her

Shamanen har flere redskaber til at hjælpe dem, der kommer.

Gå på opdagelse i det hellige rum her.

bottom of page