top of page

Fra konfliktsky kvinde til selvsikker shaman

Der findes et utal af shamaner i Danmark. Deres funktion er ikke helt den samme som i fortiden, men de har tillært sig teknikker inden for rådgivning og healing på diverse kurser. Ida Karita Jensen er nutidsshaman, og selvom hun hjælper andre, har shamanismen bestemt også hjulpet hende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her ses nutidsshamanen Ida Karita Jensen i sit hellige rum. Foto: Nanna Nybro Hansen

I udkanten af Odense, blandt murstensrøde rækkehuse, bor shamanen Ida Karita Jensen.

Inde i det forholdsvist almindelige rækkehus gemmer der sig noget ganske ualmindeligt. For går man op af den store egetræstræppe og drejer til højre, finder man et helligt rum. Her har Ida Karita spredt lammeskind rundt på gulvet, opstillet klangskåle og trommer. På væggene hænger udstoppede dyr, spraglede malerier og en kæmpe turkisfarvet drømmefanger.

 

Ida Karita sætter sig på hug på et sort lammeskind. Hendes krøllede brune hår er sat tilbage i en lav, rodet knold. Hun er iført en lavendelfarvet kjole fyldt med små broderede blomster, store runde øreringe og en krystalperlekæde. Selvsikkert tager hun en stor hjemmelavet elgeskindstromme under armen. Det er tid til en trommeceremoni.

 

- Du lægger dig rigtigt godt tilrette, slapper af og giver slip på dine tanker, siger hun mens hendes hånd strammer til om rådyrtrommestikken.

 

Umiddelbart ligner Ida Karita ikke en, der bekymrer sig om, hvad andre tænker. Men der skulle meget til, før Ida Karita blev til den selvsikre shaman, hun er i dag. 

 

Den første trommerejse

Før Ida Karita mødte shamanismen, var hun nemlig meget konfliktsky og kunne ikke sige fra over for folk, der overskred hendes grænser. Hun havde også svært ved at tale om dybere ting. Hun mærkede interessen blomstre for den spirituelle verden, men hun turde ikke fortælle folk om det i frygt for, at de så hende som mærkelig.

 

I 2011 tog Ida Karita til Midsommer Festival. En lille, gratis, spirituel festival, der afholdes hvert år. Omkring 20 mennesker med interesse for det spirituelle var samlet og bød ind med hvert sit. Ét af arrangementerne satte sig ekstra fast hos Ida Karita.

 

En af mændene havde taget en masse trommer med og indbød festivalgæsterne til trommeceremoni rundt om bålpladsen. Første gang så Ida Karita kun få billeder for sine øjne, men de var ikke så detaljerede. I løbet af de næste fire dage tog hun på i alt fire trommerejser. For hver rejse kunne hun se mere og mere for sig.
 

- Jeg blev simpelthen så grebet af det, at jeg bare var nødt til at købe en tromme. Derefter begyndte jeg at ses med en veninde, der vidste lidt om den verden, fortæller Ida Karita.

 

 

En rejse ned i Moder Jord

Trommerejsen er nu godt i gang i det lille hellige rum i udkanten af Odense.

 

- Du går hen til en åbning, træder ned og bevæger dig på rejse ned i Moder Jord. Det går dybere og dybere ned, måske slår der sving på denne underjordiske tunnel, men du fortsætter. Du fornemmer, at det bliver lysere i denne tunnel. Du træder ud i lyset og ser dig omkring i dette smukke sted, fortsætter Ida Karita med en blid og fast fremførelse.  

 

Ud for Ida Karitas opstilling ligger Anja Mortensen og Gitte Kaa Cmyc, der er dagens gæster. De er placeret på henholdsvist et beigefarvet lammeskind og et pastelblåt underlag. Deres øjenlåg er lukkede, og udover den rungende trommelyd, der fylder rummet ud, kan der kun høres dybe, lange vejrtrækninger.

 

Ida Karitas øjne er lukket til, imens hun giver sig selv hen til rejsen. Hun slår konsekvent og rytmisk på det seje trommeskind:

 

Bum, bum, bum.

 

 

 

Ida Karita Jensens hjemmelavede elgeskindstromme, som hun bruger til trommerejser. For mere information om trommen som redskab, kan du klikke ned til ’Shamanens redskaber'. Foto: Nanna Nybro Hansen

 

Nutidsshaman

Et år efter oplevelsen på Midsommerfestivalen begyndte Ida Karita uddannelsen til shaman.

 

- Jeg kunne bare mærke inde i mig, at det ville jeg gerne lære noget mere om. Nu havde jeg snust lidt til det og købt den første tromme, så nu var det nu, forklarer hun.

 

Shamanuddannelsen var et intenst forløb, hvor man mødtes hver måned og byggede mere og mere på. Efter uddannelsesdagene gik Ida Karita hjem og eksperimenterede selv. Hun opdagede, at shamanismen ikke kun omhandlede trommer og trommerejser, men også en masse andre måder at forbinde sig selv med naturen. Ida blev klogere og klogere på shamanismen, og begyndte så småt at træde ud af hendes hemmelige spirituelle skal:

 

- Det blev hurtigt en del af mig, og så kunne jeg ikke længere gemme det væk, forklarer hun.

 

I Den Store Danske defineres ’en shaman’ som en person med særlige ekstatiske evner, der kan bringe ham eller hende i kontakt med ånder og guder.

Ifølge Mikael Rothstein, der er professor i religionshistorie på SDU, er det essentielt at skelne mellem de traditionelle shamaner og nutidsshamanerne. De traditionelle shamaner optrådte nemlig på vegne af samfundet eller under henvisning til samfundet interesse. Nutidsshamaner optræder i modsætning på individets vegne og har fået deres viden igennem kurser lavet af andre nutidsshamaner:

 

- Nutidsshamanen lærer folk at tromme og synke ind i sig selv. Så går de hjem og er blevet meget bedre mennesker, siger han og understreger, at nutidsshamanerne på denne måde indskriver sig selv i hele industrien af terapeuter og andre, der hjælper folk med at få hverdagen til at fungere.

 

Shamanismeuddannelsen har ifølge Ida Karita givet hende en masse redskaber til at mærke efter i kroppen, arbejde med sig selv og give slip. Hun bruger altså ikke kun sin shamanstatus til at heale andre, men også sig selv.

 

- Jeg er blevet meget mere selvsikker. Det kan man også høre på min stemme. Jeg tør at udtrykke mig, stå fast og ikke gemme mig væk, siger Ida Karita, der også understreger, at hun nu er ligeglad med, om andre synes, det er underligt.

 

Glæde og afslapning
Og dét kan mærkes til trommerejsen i det hellige rum. Her har symfonien af Ida Karitas og trommens selvsikre røst langsomt fyldt hele rummet op til randen. Ida Karita slår de sidste faste slag, inden rummet fyldes med stilhed:

 

- Du begynder at bevæge lidt på dig, trækker vejret dybt. Nu er rejsen slut. Du kommer lige så stille tilbage i det tempo, du har behov for. Tag dig god tid til at mærke kroppen og komme tilbage, siger hun roligt.

 

Anja og Gitte slår langsomt øjnene op. De smiler.

 

- Folk er generelt meget glade og afslappede, efter de har været her til enten trommerejse eller meditation, siger Ida Karita.

 

 

 

 

 

Hør hvad Ida selv oplevede på sin trommerejse:

Foto: Nanna Nybro Hansen

Klik her og tag på din egen trommerejse

Tag høretelefoner på, læn dig godt tilbage og kom med på en trommerejse

Shamanen har flere redskaber til at hjælpe dem, der kommer.

Gå på opdagelse i det hellige rum her.

Shamanisme bruges af flere og flere danskere som selvudviklings- og stressredskab. Læs mere her.

Gitte Kaa Cmyk kvittede de beroligende piller og fik hjælp til angsten, da hun kastede sig over shamanismen. Læs hele hendes historie her.

bottom of page